torsdag 11 mars 2010

En vecka har det gåtts...

på Ljungarumsskolan 7-9. Fler steg än vanligt. Mitt i lärarens mest stressiga tid med förberedelsen inför kommande IUP-samtal pressade vi in en liten Stegräknartävling. Vi har siktet inställt på att gå 8000 steg var varje dag och omräknat blir det isåfall att vi tillsammans går till Aten. En del går förstås mer, en del mindre. Jag har i nuläget inget siffer-resultat, men vi har ett annat resultat: En go känsla, ett gemensamt mål, en snackis, glada extra skutt, positiva extra steg när man glömt något och många olika tekniker för att få många steg... Kanske är det dessutom en extra vinst med denna extra rörelse i en stressig period!

Jaa, rörelsens vinster känner ni ju till sen innan:

*Huden blir yngre, slätare, mer elastisk av ökad cirkulation, vilket träningen ger.
*Hjärtat- Konditionen förbättras. Risken för hjärinfarkt minskar. Hjärtas slagvolym ökar och du får en ökad syreupptagningsförmåga. Arbets- och vilopulsen blir lägre, vilket är bra.
*Hjärnan-Ökad produktion av endorfiner, kroppens eget morfinliknande hormon. Dämpar upplevelsen av smärta, minskar risken för depression och förbättrar sömnen. Mindre risk för Alzheimer och demens.
*Bättre energibalans-Konditionsträning ökar energiförbrukningen. Det blir lättare att hålla vikten.
*Muskler-Ökar sin kapacitet att förbruka fett. Antalet små blodkärl i musklerna ökar. Muskelstyrkan ökar.
*Skelettet. Blir starkare. Ledbrosket stärks vilket motverkar smärtor i leder. Risken för benskörhet minskar.
*Fettceller-Ämnesomsättningen blir högre. Ökad fettförbränning.
*Förbättrat immunförsvar-Motståndskraften mot bland annat infektionssjukdomar ökar.
*Blodet-Blodkärlen behåller sin elasticitet och blir mindre förkalkade. Blodgenomströmningen ökar och kroppens celler får syre snabbare. Kolesterolhalten i blodet minskar.
*Leder-Hållfastheten i leder, ledband och senor förbättras.
Ur Friskispressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar