onsdag 21 april 2010

Mindfulness-Titti Holmer

För några veckor sedan var jag på en föreläsning om Mindfulness. Det var psykologen Titti Holmer som höll den under en eftermiddag på Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

Titti förklarade att Mindfulness handlar om att vara "närvarande i nuet". Vi konstaterade att man är det när man är med i tanken eller när vi njuter. Därefter frågade hon oss när vi är det. Vi funderade och småpratade och svarade lite olika; under Yoga, vid fysisk träning, när vi fokuserar på andningen.

Små barn är mer i sina sinne och också i nuet. Titti Holmer menar att det beror på att deras hjärna ännu inte är så utvecklad som vår på att planera och strukturera. Därför har det en koncentrerad uppmärksamhet på det de gör just nu. Vi däremot måste träna på det eftersom vi vant oss vid att jobba så hårt med det andra...

Hon pratade om fyra olika delar i oss som ska vara i balans för att vi ska må bra. Tanke-sträva efter positiva, Känsla-sträva efter glad, Kropp-sträva efter lugn, Handling-sträva efter målinriktade handlingar.

Sedan gav hon oss några nycklar till att hitta nuet. Övningar i Mindfulness. Det känns lite svårt att återge detta i min blogg-text, men jag har provat en del och det funkar. Jag känner att det är viktigt att hitta redskap för att varva ner och hitta nuet i vår tid. Här kan du läsa mer om Titti och hennes bok. http://www.tittiholmer.se/

En annan person som pratar om Mindfulness som återhämtning och ro för själen är Ola Schenström. Han pratar om vikten om att lyssna inåt och att bara vara. Här kan du läsa mer om honom: http://www.mindfulnesscenter.se/start.aspx

Titti är psykolog och Ola är läkare. Det gör att deras övningar säkert är lite olika. Säkert också deras tankar om Mindulness och dess verkan i kroppen.

Mindfulness som begrepp och fenomen kommer mer och mer: Håll ögonen öppna och ta dig tid för återhämtning. Aktiv sådan! Tid för dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar