lördag 4 februari 2012

Avspänning i Ingarp

Hej finingar!

Gästföreläste och ledde jympa i Ingarp idag. Berikande att få vara en del av ett så kunnigt föreläsningsteam. Har så fina kompisar! Rik.

Här kommer delar av min föreläsning om avspänning, kanske kan något väcka tanke:

"Många av oss lever liv där vi är påslagna i stort sett hela dagen. Vi är öppna för en massa intryck och befinner oss i situationer på jobbet och hemma där vi är påslagna och drivande. Många av oss väljer det läget. Vi är effektiva och drivna framåt. Vi är planerande och strukturerande och inriktade på att prestera. Hinner vi mer än vi tänkt under en dag har vi lyckats, gör vi inte det…känner vi oss kanske mindre lyckade eller till och med misslyckade.

Vi har glömt återhämtningen. Vi har glömt reflektionstiden. Vi har missat att det faktiskt är då vi kan bli kreativa. Mer kreativa.

Nya forskningsrön visar att hippocampus påverkas av avspänningsträning. Det är den delen i hjärnan som ligger innanför tinningsbenen en på vänster och en på höger sida. Området är viktigt för inlärning, självkänsla och empati. En studie har gjorts vid Linköpings universitet och en vid Massachusetts General Hospital i Boston. Testerna gjordes på olika sätt. I Boston undersöktes deltagarnas hjärnor i magnetkamera. Deltagarna fick sedan öva mindfulness i 8 veckor, varpå de åter undersöktes med magnetkamera. Resultatet visade på tätare hjärnvävnad och ökad aktivitet i hjärnan, främst i hippocampus. I Linköping fick deltagarna meditera under tiden de låg i magnetkamera. Resultatet visade att hippocampus ökade sin aktivitet i båda hjärnhalvorna. Nervcellerna blev starkare och bättre. Nervbanorna fler."

Så fick du också ett litet smakprov av det jag tänkte säga. Hur det kom ut vet bara de som var där... Ha en fortsatt fin helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar