onsdag 16 december 2009

Hildi Svensson gästbloggar


Friskvårdande Julefrid
Här är Friskvårdskonsulenten som försöker inspirera kommunanställda att friskvårda sig själva lite mer! Bor på höjderna i Huskvarna, älskar skogen och är ute så mycket jag kan och hämtar kraft från skogen. Helst ensam och i tystnad!

”Stilla Natt, heliga natt, Allt är frid, stjärnan blid”,
Ja, så börjar en av våra vackraste julsånger.
Att ha Julefrid, att vara stilla och verkligen lyssna!
Att vara närvarande och njuta.

Är du det i jul? Eller har du många ”måsten”? Vems ”måsten” är det? samma som mamma hade? som mormor hade? Ibland har vi lite för mycket med oss i bagaget. Dags att skapa sina egna traditioner.

Friskvårdar du dej själv i jul? Går det?
Ja, med lite planering och med fokus på - VEM är viktigast i ditt liv?
DU själv förståss!!! Om du är glad, pigg och energisk, så påverkar du alla andra runt om dej. Prioritera dej själv, gör något Lustfyllt som Johan Thor skrev i sin blogg! Kanske en härlig långpromenad (gärna med stavar) på lör fm och sön fm, före du sätter igång med julstöket. Boka in en massage, unna dej att gå och relaxa någon kväll. Ta ett bad, lyssna på en skön skiva, simma, gympa, dansa………alternativen är många.

Tyvärr är det många som ”inte hinner” i december.
Oftast är det tvärtom – du hinner mer om du först friskvårdar dej själv!Du har 24 tim, varken mer el mindre på ett dygn.HUR använder du dem? När kan du friskvårda dej själv? Planera in det i almanackan! Det kan vara något för hjärtat eller något för själen. Bra att varva! Lyssna på din kropp, -vad vill den ha idag? Något fysiskt el något avkopplande?


Förresten – vet du hur ”Stilla Natt” kom till?
Det är en ”mysig historia”, som jag alltid läste som lärare för mina elever innan jul. Om musen som bet sönder bälgen till orgeln i den lilla kyrkan i Österrikiska Oberndorf…. Att Franz Gruber snabbt fick försöka få ihop en julsång på gitarr, som skulle spelas i kyrkan på julafton. Resten är historia och en av världens mest berömda julsånger.

Önskar dej en härlig, friskvårdande och avkopplande JUL!
Hildi Svensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar